tiistai 26. helmikuuta 2013

Juustoiset lihapullat

Näihin kysyin hieman neuvoja mummulta, mutta muuten ohje on päästä heitetty. Siitä kun tein nämä on myös pari päivää aikaa, mutta enköhän silti muista ohjeen. Erittäin helppotekoisia taas. Olivat niin hyviä, etä koko taikina meni kahteen pekkaan kerralla :)


250 g jauhelihaa
1 kananmuna
1 dl kermaa
1 dl juustoraastetta
½-1 dl korppujauhoja
2-3 rkl kuivattuja yrttejä
ripaus paprikajauhetta

Sekoita kaikki ainekset yhteen tasaiseksi massaksi. Muotoile sopivan kokoisiksi pulliksi. Paista vähän voin kanssa pannulla. Eikä sitten muuta :)

Seuraksi kannattaa keittää muutama peruna ja tehdä yksinkertainen kastike.

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Päärynä-Daimpiiras

Tämä ohje on Hellapoliisin Suklaa- ja keksiherkkuja kirjasta. Maukas piiras ja suht helppotekoinen.



Pohja:
150 g voita
1 dl ruokosokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
½ tl kanelia

Täyte:
1 pieni prk säilykepäärynöitä
2 pss (n. 2 dl) vaniljakastikejauhetta
2 dl päärynäpurkin lientä tai päärynämehua
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 iso (56 g) Daim-patukka
Pinnalle puolikas Daim-patukka rouhittuna

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna yhä vatkaten. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista 200 asteessa n. 10 minuuttia.
Levitä pinnalle valutetut päärynät puolikkaina tai paloiteltuna.
Sekoita vaniljakastikkeen joukkoon päärynämehu, vaniljakastikejauhe ja rouhittu Daim-patukka. Kaada seos pohjan päälle ja jatka kypsentämistä 175-200 asteessa noin puoli tuntia.
Tuoreena piiraan täyte on valuvaa. Jos haluat, että piiras on kunnolla hyytynyt, tarjoa se jääkaappi kylmänä seuraavana päivänä.

maanantai 11. helmikuuta 2013

Marianne-muffinit

Tämä ohje on Myllyn Parhaan Leivonnaisia nuorekkaaseen makuun -vihkosen perusmuffinssitaikinan ohjeesta muokattu. Kaapista löysin ylimääräisen pussin Marianne-rouhetta ja nämä sain aikaiseksi. Eivät säilyneet pöydällä kovin pitkään :)


3½ dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1  pussi Marianne-rouhetta
1 dl kermaa
2 munaa
100 g juoksevaa margariinia (1 dl)
1 dl maitoa
½ tl piparminttuaromia

Laita uuni läpenemään 200 asteeseen.

Sekoita kuivat aineet. Lisää joukkoon muut aineet hyvin sekoittaen.

Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 15-20 minuuttia.

sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Porkkana-bataattisosekeitto

Tämä ohje on Kotivinkin Sosekeiton perusohjeesta muokattu. Erittäin helppo muokata omien mieltyyksien mukaan. Keittoon voi lisätä vaikka tomaatteja tai lanttua, eri tavoin maustamalla saa myös taas erilaisen keiton. Keittoon kannattaa tosin lisätä aina muutama jauhoinen peruna tuomaan pehmeyttä.


Tässä on kuvassa olevan keiton ohje. Tästä määrästä tulee n. 4 annosta.

puolikas bataatti
3 Rosamunda perunaa
3 porkkanaa
4 ½ dl vettä
1 tl kasvisliemijauhetta
1 tl kanaliemijauhetta
1 rkl sitruunanmehua
ripaus currya
sopivasti yrttimaustetta
1 dl ruokakermaa
hieman sinihomejuustoa

Kuori ja paloittele kasvikset. Porkkanat pienemmiksi, sillä niillä kestää kauemmin kuin muilla. (jos lisäät vihanneksia (esim. tomaattia) jätä ne suuriksi paloiksi)

Kiehauta vesi, lisää liemijauhe ja kasvikset. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella.

Mausta sosekeitto sitruunanmehulla, currylla, ja yrteillä. Kiehauta. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon kerma ja sinihomejuusto.

Keiton päälle joukkoon voi tarjoilun yhteydessä lisätä paistettua pekonia tai krutonkeja.

maanantai 4. helmikuuta 2013

Runebergin tortut

Runebergin torttujen ohjeita on varmaan yhtä monta kuin on leipojiakin. Tämä ohje on äidin reseptikirjan kätköistä.

200 g voita
1½-2 dl sokeria
2 munaa
1½ dl mantelirouhetta (tai jauhetta)
2 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen (yhä vatkaten).
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää rasva-muna-massaan.
Jaa taikina paperisiin leivosvuokiin. Paista 200 oC 10-15 min.
Lisää hillo torttuihin heti otettuasi ne uunista ja sokerikuorrutus, kun tortut ovat jäähtyneet.

Lihapiirakka


Lihapiirakka

Tässä on helppo lihapiirakan ohje. Piiraasta tulee siis pellillinen. Tekemiseen tosin kannattaa varata aikaa. Ohje on äidin peruja.


Rahkavoitaikina

250 g maitorahkaa
250 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sekoita maitorahkaan pehmeä voi. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
Muotoile taikina suorakaiteeksi ja kääri se kelmuun. Anna kovettua jääkaapissa ennen kaulintaa pari tuntia.

Täyte:

3 dl vettä
3 dl maitoa
2 d puuroriisiä
500 g jauhelihaa
pieni sipuli
4 kovaksi keitettyä munaa
mausteet

Kaada riisit kiehuvaan veteen ja keitä n. 5 min. Lisää maito. Hauduta kunnes neste on imeytynyt ja jäähdytä.
Ruskista jauheliha ja hienonnetut sipulit. Paloittele munat pieniksi. Yhdistä täytteen ainekset ja mausta mieleiseksesi.

Kauli taikina kahdeksi uunipellin kokoiseksi levyksi. Siirrä toinen levy pellille ja levitä sille jäähtynyt täyte. Nosta toinen taikinalevy täytteen päälle. Taita päällimmäisen levyn reunat piirakan alle.
Voitele munalla ja pistele haarukalla. Paista 200 oC 30-40 min.

Kananmunat voi myös viipaloida ja asetella täytteen ja päällimmäisen taikinalevyn väliin.